dimarts, 4 de desembre del 2018

Bancs d'imatges, un recurs indispensable per a tothom

Internet Live Stats. Estadístiques de Continguts penjats a la web. 
Es poden veure per dia i per segon

Cada cop hi ha més continguts audiovisuals a Internet, segons Internet Live Stats cada segon es pengen a Instagram més de 860 imatges. Però a part d'Instagram, també es pengen imatges i vídeos a webs, blocs, Facebook, Pinterest o tweets, entre d'altres, perquè complementen la informació textual i són un bon reclam per atreure visitants.

En el nostre dia, sovint necessitem cercar imatges per complementar les nostres explicacions, per provocar debat o per estimular la creativitat. Ara bé, on podem trobar imatges de qualitat? Podem utilitzar lliurement totes les imatges que trobem a Internet? Aprofitem al màxim tots els recursos existents?

Bancs d'imatges 
Quan busquem imatges per reutilitzar acostumem utilitzar el cercador Google i concretament l'opció "Imatges". Ara bé, estem segur que els resultats obtinguts són els millors que podríem trobar? Doncs no, i per què? Perquè la cerca d'imatges directament a Google te uns criteris de cerca limitat i no ens permet buscar imatges per criteris concrets, per exemple que surti només una persona, que hi predomini un color, que hi hagi un primer pla o que tingui format quadrat, entre d'altres. A més, no ens facilita dades sobre els drets d'utilització, si no ho especifiquem abans de la cerca. Un altre aspecte que hem de tenir en compte és el de la qualitat, que no sempre és tan bona com voldríem.

Pantalla de resultats de Google opció Imatges, després de fer la
cerca per "Solidarity" i  "etiquetades per la reutilització"

De bancs d'imatges n'hi ha de dos gran tipus, els comercials i lliures de drets. A continuació us en presentem alguns perquè els tingueu en compte a l'hora de buscar imatges a la xarxa.

Bancs d'imatges no comercials i de domini públic

Pantalla resultats Flickr. Permet acotar els resultats per tonalitats
 de color, entramats, blanc i negre, etc.
  Flickr
  És un dels més importants, Malgrat    ser una xarxa social, s'ha convertit      en un gran repositori d'imatges.

  El professor de la Pompeu Fabra i     expert en comunicació, Lluís Codina fa una interesant descripció al seu bloc.






Pantalla de resultats de Pixabay
Les seves imatges tenen llicències Creative Commons i, per la seva tipologia son molt utilitzades en presentacions. Es poden descarregar en diferents resolucions






    
Pantalla de resultats de i opcions de cerca
Hi ha gran quantitats d'imatges      lliures de drets que poden recuperar-se per paraula clau, tonalitat de color predominant, categoria o etiqueta.



Pantalla de resultats d'Openclipart

 Openclipart
En aquest recurs no hi trobarem fotografies, però si que hi trobarem imatges vectorials,







Pantalla de resultats de Morguefile
És un banc d'imatges molt complert que conté imatges molt creatives ideals per blocs, presentacions, etc.








Pantalla de resultats de Flaticon
Recurs ideal per complementar els continguts digitals. Les icones són una alternativa a les imatges i, sovint, reflecteixen de manera més senzilla i directa les idees que volem explicar. Lluís Codina fa una detallada descripció d'aquest recurs al seu bloc.



Hi ha altres bancs d'imatges no comercials, com Lifeofvids (de vídeos), Liveofpixs, IM Free o Picjumbo, entre d'altres.


Bancs d'imatges amb llicències comercials


Imatge de Getty Images. Pantalla de resultats i opcions de cerca
Getty Images

És el banc de dades més importants i conté més de 200 milions d'imatges de fotògrafs reconeguts. El tipus de cerca pot ser molt acotat degut als diferents criteris de cerca que ofereix. Totes les imatges són de pagament però s'ofereix la possibilitat de descarregar-les i utilitzar-les amb una resolució més baixa i amb una marca d'aigua. Malgrat això, és un recurs molt recomanat degut al volum d'imatges que conté i al sistema de cerca, que permet trobar aquella imatge concreta que necessiteu.


Imatge de Magnum Photos Pro on es veu la marca d'aigua
Magnum Photos Pro

Aquest banc d'imatges destaca pel tipus d'imatges que conté, relacionats sobre tot amb fets històrics i esdeveniments recents d'àmbit internacional. Igual que Getty Images, les imatges són de pagament però permet descarregar-les amb una marc d'aigua. És un recurs molt recomanat per complementar materials relacionats amb temes d'actualitat i pel seus sistema de cerca.

Altres bancs d'imatges amb llicències comercials molt variades i força més econòmiques com Age Photostock, IStock o Shutterstock, entre d'altres.


Per acabar, no oblideu citar sempre l'autoria de la imatge, no només el Banc d'imatge d'origen, sinó el nom de seu autor, el podeu afegir a peu d'imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Guia d'ús plataforma Graó

Des de la biblioteca us presentem una guia d'ús de la plataforma Graó, amb l'objectiu que sigui una eina d'orientació a l'h...