dijous, 14 de març del 2019

DIA MUNDIAL DE LA POESIA 2019


El Dia Mundial de la Poesia, es celebra cada any el 21 de març, commemora una de les formes més preuades d’expressió i identitat lingüística de la humanitat. La poesia, practicada al llarg de la història en totes les cultures i en tots els continents, parla de la humanitat i dels nostres valors compartits, transformant el poema més simple en un poderós catalitzador del diàleg i de la pau.

La UNESCO va adoptar per primera vegada el 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia durant la seva 30a Conferència General a París el 1999, amb l'objectiu de donar suport a la diversitat lingüística a través de l'expressió poètica i fomentar la visibilitat d'aquelles llengües que es troben en perill.


La Institució de les Lletres Catalanes encarrega cada any a un poeta la creació d’un poema sobre aquesta diada i el tradueix a vint llengües de tot el món. Aquest poema i les seves traduccions es publiquen en un fullet i es presenten en l’acte central del Dia Mundial de la Poesia, que tindrà lloc al Centre Arts Santa Mònica de Barcelona. Aquest és només un dels molts actes que, tant a casa nostra com arreu del món, se celebren per commemorar aquest dia; cada any són centenars els ajuntaments, biblioteques, escoles centres d’ensenyament i escriptura, casals i d’altres institucions que s’afegeixen a la gran festa mundial de la poesia amb iniciatives de tota mena.


 
Música de l’ànima, teixida amb paraules  

Espurna de vida, llum del coneixement,que s’expandeix, dòcil, per tots els confins.Música immortal que camina i vola per la nostra terra i per tots els cels.

La canten els trànsfugues, els empresonats,i tots els migrants que no tenen sostre,la piulen plorant. Llàgrimes que cauen tan endins del cor, que commouen l’ànima
...
 


Rosa Fabregat (Cervera,1933). Escriptora, Doctora en Farmàcia, i Acadèmica de l’Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Des de la publicació del seu primer llibre, Estelles (1979), amb què obtingué el premi Vila de Martorell, 1978 de poesia, ha desenvolupat una intensa activitat creativa, poètica i narrativa, que ha compaginat amb la col·laboració en publicacions periòdiques. El conjunt de la seva producció engloba 8 novel·les, i 20 llibres de poesia.
La seva trajectòria intel·lectual ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi (2017) i alguns dels seus poemes han estat traduïts a llengües com l’alemany, el castellà, el rus o l’anglès.

  
Per més informació: 

- Departament de cultura
- Nacions Unides
- UNESCO
- Arts Council Englan
- Conde Nast Think
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Guia d'ús plataforma Graó

Des de la biblioteca us presentem una guia d'ús de la plataforma Graó, amb l'objectiu que sigui una eina d'orientació a l'h...